Navigatie : Informatie / Media / Persberichten A+ A- Opnieuw(Ingezonden) Nagelezen Januari 2013, stichting Hof van Nagele.

U zult afgelopen jaar ongetwijfeld wel eens onze naam ergens in de krant of op een foldertje zijn tegengekomen. Misschien vroeg u zich af: “Wie zijn dat en wat willen ze doen?”. Welnu de stichting bestaat uit bewoners van Nagele en wij zetten ons in ten behoeve van de sociale leefbaarheid in ons dorp. Sociale leefbaarheid staat voor de mogelijkheid van mensen om elkaar te ontmoeten en leren kennen. Het zorgt voor onderling vertrouwen en gevoel van herkenbaarheid en veiligheid. Het zorgt er ook voor dat men steun uit de omgeving ontvangt waneer dit nodig is en voorkomt dat mensen vereenzamen. Dat is van groot belang in een dorp als het onze. Maar het kan wel een steuntje in de rug gebruiken aangezien de meeste bewoners elders werken en openbare voorzieningen steeds meer onder druk komen te staan vanwege bezuinigingen.

De werkwijze die wij gebruiken houdt in dat we niet zelf allerlei dingen gaan bedenken en hiermee aan de slag gaan. Wij ondersteunen bewoners van Nagele bij de uitvoering van hun idee. De stichting heeft de contacten met gemeente en instellingen, ondersteunt bij het uitwerken van het plan en gaat op zoek naar de middelen om dit plan uit te voeren. De vrijwilligers gaan dan samen aan de slag in een werkgroep met het uitvoeren van hun idee. Doordat bewoners samenwerken aan een doel raken ze met elkaar in contact en leren ze elkaar kennen. Zo wordt de sociale leefbaarheid bevordert.

Binnenkort viert de stichting haar 1 jarig bestaan en hierbij past een terugblik. Dit jaar is het onderhoud en de ontwikkeling van de wei van GeLuc officieel onder de stichting gekomen en is de vrijwilligersgroep nieuw leven in geblazen. Het streven is om de wei vooral ook de functie van ontmoetingsplek te geven zonder daarmee de natuurlijke en educatieve functie in gevaar te brengen. Zo werd er tijdens NL Doet in maart vorig jaar hard gewerkt, veel gelachen en lekker gegeten op de wei van GeLuc en waren we ook tijdens de Natuurwerkdag in november samen gezellig bezig. De Buitenspeeldag werd dit jaar met hulp van de stichting voor het hele dorp georganiseerd en was met meer dan 50 spelende kinderen een groot succes. Een ander project was de Burendag voor de Gerstenhof en Lucernehof op de wei van GeLuc. Door inzet van de werkgroep en het belangeloos optreden van clown Luko uit de Koolzaadhof bezorgden we meer dan 100 buurtbewoners een gezellige barbecue. Zoals bij een goede barbecue betaamd was er behoorlijk wat vlees over en dit is rond de feestdagen gedoneerd aan de voedselbank, want ook dat verstaan we onder sociale leefbaarheid.

Dit jaar staat er ook weer veel op het programma en gaan we op zoek naar nog meer projecten die we kunnen ondersteunen. Bezoek de gezelligste Faceboek pagina van Nagele voor meer informatie, foto’s & video’s van afgelopen jaar en vind ons leuk om op de hoogte te blijven van leuke activiteiten in de buurt.


Cornelis Ras-Burgers
Secretaris
Stichting Hof van Nagele